دیتاسنتر
دیتاسنتر یا مرکز داده ( Data Center ) ، به مجموعه ای از زیرساخت های شبکه ، تجهیزات شبکه ، سرور ، تجهیزات ذخیره سازی ، روتر ، فایروال و سرویس های تحت شبکه گفته میشود که برای ذخیره ، آنالیز و پردازش داده ها بکار میرود.در مراکز داده با توجه به اینکه بایستی سرویس بدون وقفه و 24 ساعته ارائه شود مجموعه ای از تجهیزات برق اضطراری ، تهویه مطبوع ، سرورهای قوی ، چندین ارتباط اینترنتی پرسرعت استفاده میشود تا در صورت به مشکل خوردن یک دستگاه یا سرور خاص مشکلی در سرویس دهی ایجاد نگردد و سیستمهای جایگزین وارد مدار گردد. طراحی و ساخت دیتاسنتر شامل موارد متعددی می باشد و فقط به موضوع نصب و راه اندازی تجهیزات شبکه و سرورها ختم نمیشود.در اولین گام طراحی و پیاده سازی زیرساخت فیزیکی مرکز داده مطرح میشود که موضوعات مهمی را در بر میگیرد که شامل المانهای زیر است:
- جانمایی و انتخاب صحیح محل مناسب برای احداث دیتاسنتر
- نصب و راه اندازی سیستم برق اضطراری که شامل یو پی اس ، تابلو برق ، ژنراتور ، چاه ارت و کابل کشی برق و سیستم توزیع برق میباشد
- طراحی سیستم تهویه و خنک کننده مرکز داده
- طراحی سیستم کنترل محیطی دما و رطوبت دیتاسنتر
- طراحی سیستم اعلان و اطفاء حریق در زمان بروز آتش سوزی و یا نشت دود و حرارت
- عملیات عمرانی که شامل احداث سقف کاذب ، کف کاذب و عایق بندی مناسب میباشد.
- طراحی سیستم روشنایی دیتاسنتر که طبق استانداردهای تعریف شده صورت میگیرد.
- طراحی سیستم کنترل تردد به مرکز داده
- طراحی چیدمان رک ها و پیاده سازی کابل کشی ساختاریافته و اصولی
طراحی ، اجرا و راه اندازی دیتاسنتر:
اگرچه تقریبا استفاده از هر فضای مناسبی به عنوان یک “دیتاسنتر” امکان پذیر است اما طراحی و پیاده سازی مرکز داده نیاز به بررسی دقیق تری دارد. فراتر از مسائل اساسی هزینه و مالیات، محل موردنظر برای دیتاسنتر براساس بسیاری از معیارها از جمله موقعیت جغرافیایی، آب و هوا و لرزهخیز بودن ، دسترسی به جادهها و فرودگاهها، دسترسی به انرژی و ارتباطات از راه دور و حتی محیط سیاسی حاکم ؛ انتخاب می شود. بعد از ایمنسازی مکان، معماری دیتاسنتر را میتوان با توجه به زیرساخت های مکانیکی و الکتریکی، همچنین ترکیب تجهیزات IT طراحی کرد. دیتاسنتر یا مرکز داده مکانی است که در آن بخش بزرگی از سرورهای کامپیوتری و تجهیزات شبکه ، با استفاده از امکانات زیرساختی و ارتباطی در کنار هم قرار گرفته باشند. ساختمان این مراکز، اغلب دارنده سیستم امنیتی پیشرفته ، سیستم تهویه ، اطفاءحریق و سیستم توزیع برق هستند.
این مراکز به سامانه برق اضطراری UPS و دیزل ژنراتور مجهز شدهاند. یکی از اصلی ترین مسائل در دیتا سنتر سرویس دهی بدون وقفه به مشتریان می باشد. با توجه به امکان قطع برق به دلایل متفاوت (حوادث غیرمترقبه یا جنگ ) نیاز به سیستم برق پشتیبان از اهمیت بالایی برخورداراست. معمولاً دیتاسنترهای بزرگ ازUPS مخصوصی استفاده می نمایند. علاوه بر سیستم UPS ، ژنراتورهای قوی نیز در دیتا سنتر وجود دارد تا در صورت قطع بلندمدت برق، سرویس دهی بدون وقفه انجام گیرد. با توجه به اینکه سرورهای وب از نوع دسکتاپ (Desktop )هستند،ساختمان دیتاسنترها اکثرا با سقف های بلند ساخته می شوند. علاوه بر تهویه هوا ، امکان قرار دادن سرورهای بیشتر را میدهند.
همچنین در تمامی دیتاسنتر ها ، مسیرهایی برای گذراندن کابل های شبکه ، کابل های برق وجود دارد. علاوه بر این موارد، وجود سیستم تهویه قوی برای پایین نگه داشتن دمای سرورها ضروری است . البته مشخصاتی همچون وجود سقف کاذب، کف کاذب و نیز سیستم اطفاء حریق در برخی موارد توصیه شده است.
هیچ محدودیتی در تعداد دیتا سنترهای استفاده شده توسط یک سازمان وجود ندارد به عنوان مثال اکثر سازمان های مدرن ممکن است از دو یا چند دیتا سنتر در مکان های مختلف استفاده کنند که این امر منجر به افزایش انعطاف پذیری و بهینگی عملکرد برنامه ها می شود و زمان تاخیر را کمتر می کند. چرا که حجم زیادی از اطلاعات در دسترس کاربران قرار می گیرد. یک سازمان با دیتا سنترهای متعدد ترجیح می دهد که دیتا سنترهای خود را ادغام کند ، این امر بدین منظور انجام می شود که مکان های اشغال شده کاهش یابد و همچنین هزینه ها عملیات IT به حداقل برسد . قوام و یکپارچگی عموماً در قالب ادغام و اکتساب رخ می دهد و در زمانی که اکثریت سازمان نیازی به دیتا سنترهای سازمان های زیر دست ندارند.
از جمله راهکارهای دیگری که امروزه برای شبکه های بزرگ حائز اهمیت است ادغام دیتا سنتر می باشد. متولیان دیتاسنتر می توانند مبلغی را جهت اجاره فضا و دیگر تجهیزات سخت افزاری پرداخت کنند تا از قابلیت ادغام سازی دیتاسنتر بهره مند شوند. که با اجاره کردن فضای سرور و تهیه سخت افزارهای مورد نیاز به اپراتورهای دیتا سنتر دسترسی داشت. این راهکار یک گزینه بسیار جذاب برای سازمان هایی است که پایین بودن هزینه های مربوط به راه اندازی دیتا سنتر برای آنها در اولویت قرار دارد .خوشبختانه امروزه ، متولیان ادغام سازی اختیارات مشتریان خود را توسعه داده اند و امکان مدیریت جامع و دسترسی به فضای کلود را برای آنها فراهم کرده اند.
برخلاف باور عموم ، مراکز داده ها را با توجه به اندازه فیزیکی و یا سبکشان رده بندی نمی کنند، آنچه که عیان است این است که سازمان های کوچک نیز باید با در اختیار داشتن آرایه ای از سرورها و استوریج ها عملیات موفقیت آمیزی داشته باشند ، در مقابل سازمان های بزرگ که روزانه با حجم پردازشی بسیار زیادی روبرو هستند مانند آمازون ، گوگل و فیس بوک نیاز حیاتی به داشتن دیتا سنتر مناسب با زیرساخت بهینه خواهند داشت.
در موارد دیگر دیتاسنترها می توانند به شکل سیار مانند کانتینر راه اندازی شوند که به عنوان ” Data Center in a Box” نیز تلقی می شوند و قابلیت این را دارند که بر حسب نیاز از مکانی به مکان دیگر منتقل شوند .با این حال، رده بندی دیتا سنتر را می توان با سطوح مختلف از قابلیت اطمینان و یا انعطاف پذیری تعریف کرد. در سال 2005، مؤسسه ملی استاندارد آمریکا (ANSI) و انجمن صنعت ارتباطات (TIA) ، استاندارد ANSI / TIA-942 را منتشر کردند، این استاندارد که با عنوان “استاندارد زیرساخت های مخابراتی برای مراکز داده” منتشر شد چهار رده از دستورالعمل های طراحی و پیاده سازی مرکز داده را تعریف کرد. دیتا سنترهای موجود در رده های بالاتر از انعطاف پذیری، امنیت و قابلیت اطمینان بیشتری نسبت به رده های قبلی برخوردارند . به عنوان مثال دیتا سنتر رده 4 زیرساخت بیشتر و امنیت بیشتری به نسبت دیتاسنتر رده 1 ارائه می دهد.
معماری و طراحی دیتا سنتر
اگر چه تقریبا استفاده از هر فضای مناسبی به عنوان یک “مرکز داده ” امکان پذیر است اما طراحی و پیاده سازی یک مرکز داده نیاز به بررسی دقیق تری دارد. فراتر از مسائل اساسی هزینه و مالیات، محل موردنظر برای مرکز داده براساس بسیاری از معیارها از جمله موقعیت جغرافیایی، ثبات در آب و هوا و لرزه خیز بودن محل ، دسترسی به جاده ها و فرودگاه ها، دسترسی به انرژی و ارتباطات از راه دور و حتی محیط سیاسی حاکم ؛ انتخاب می شود. بعد از ایمن سازی مکان ، معماری دیتا سنتر را می توان با توجه به زیرساخت های مکانیکی و الکتریکی، همچنین ترکیب تجهیزات IT طراحی کرد.
بهره وری و مصرف انرژی
دیتا سنتر اهمیت بهره وری از انرژی را تشخیص داده و طراحی می کند . یک مرکز داده معمول ، ممکن است تنها چند کیلو وات انرژی نیاز داشته باشد ، اما نصب و راه اندازی آن در مقیاس بزرگتر می تواند ده ها مگاوات و یا بیشتر انرژی نیاز داشته باشد. امروزه، مرکز داده هایی تحت عنوان مرکز داده سبز طراحی شده و در حال رشد است که اثرات زیست محیطی را از طریق استفاده از مصالح ساختمانی-انتشار کم، مبدل های کاتالیزور و فن آوری انرژی جایگزین، به حداقل می رساند. سازمان ها اغلب ، بهره وری انرژی مرکز داده را از طریق معیاری تحت عنوان کارایی مصرف انرژی (PUE)، می سنجند که نشان دهنده نسبت کل انرژی ورودی مرکز داده به انرژی مورد استفاده استفاده تجهیزات IT است.
با این وجود ، ظهور و پیشرفت مجازی سازی اجازه داده است تا استفاده از تجهیزات IT بسیار سازنده تر باشد که بهره وری بسیار بالا تر، مصرف انرژی پایین تر و کاهش هزینه های انرژی را به دنبال دارد. پارامتر هایی مانند PUE دیگر مورد توجه اهداف بهره وری از انرژی نمی باشند. اما سازمان ها هم چنان ممکن است از پارامتر PUE جهت داشتن تحلیل جامعی از انرژی و سیستم سرمایشی، استفاده کنند.
مدیریت و نظارت زیرساخت های دیتا سنتر
دیتا سنترهای مدرن استفاده گسترده ای از نرم افزارهای نظارت و مدیریت دارند. این نرم افزارها مانند ابزار مدیریتی برای زیرساخت های مراکز داده عمل می کند و امکاناتی را در اختیار مدیران IT قرار می دهند ، که از جمله این قابلیت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اجازه دسترسی از راه دور جهت نظارت بر تاسیسات و تجهیزات دیتا سنتر
- اندازه گیری عملکرد دیتا سنتر
- تشخیص به موقع خرابی دیتا سنتر و پیاده سازی یک آرایه وسیع از اقدامات اصلاحی
باید توجه داشته باشیم که تمام قابلیت های فوق الذکر بدون ورود فیزیکی به اتاق دیتا سنتر نیز قابل انجام است. از سوی رشد مجازی سازی یک بعد مهم دیگر به مدیریت زیرساخت های دیتا سنتر افزوده است شده است. مجازی سازی از انتزاع سرورها، شبکه ها و استوریج ها پشتیبانی می کند و این اجازه را به مدیران شبکه می دهد که تمام منابع محاسباتی خود را بدون توجه به مکان فیزیکی ، سازمان دهی کنند ، همچنین این امکان وجود دارد که در صورت نیاز به استفاده مجدد از آنها ، تمام منابع بازیابی شوند. تمام این قابلیت ها از طریق نرم افزار مدیریتی ، قابل پیاده سازی خواهند بود.
مراکز داده و کلود
دیتا سنترها به شکلی روز افزون ، در حال اجرای نرم افزارهای شخصی کلود هستند و این امر متکی بر مجازی سازی می باشد تا بتواند یک سطح از اتوماسیون، User Self-Service و بازپرداخت (Billing/Chargeback) را به مدیریت دیتا سنتر اضافه کند. هدف این است که به هر یک از کاربران این اجازه داده شود تا حجم کارها و منابع محاسباتی را براساس تقاضا و بدون مداخله مدیران IT، تامین کنند. همچنین این امکان به شکل فزاینده ای برای دیتا سنترها فراهم می شود که با ارائه دهندگان کلود عمومی ارتباط برقرار کنند. پلت فرم هایی مانند مایکروسافت Azure ، به استفاده هیبریدی از دیتا سنترها با Azure یا سایر منابع کلود عمومی ، تاکید دارند. نباید این نکته را فراموش کرد که حاصل این اقدامات ، از بین بردن مراکز داده نیست، بلکه، ایجاد یک محیط پویا است که این قابلیت را در اختیار سازمان ها قرار می دهد تا حجم انبوه دیتا و پردازش های خود را به صورت محلی یا در کلود اجرا کنند و یا از یک کلود به کلود مطلوب دیگر انتقال دهند.
ایمنی و امنیت دیتا سنتر
در طراحی دیتاسنترها پیاده سازی روش های ایمنی و امنیتی صوت ، الزامی است. به عنوان مثال ایمنی ، عموما در طرح راهها و راهروهای دسترسی به مکان دیتا سنتر نمود پیدا می کند چرا که باید فضای کافی برای جابجایی تجهیزات بزرگ IT وجود داشته باشد ، همچنین بستر مناسب برای تعمیر زیرساخت ها توسط متخصصان را فراهم آورد . سیستم اطفاء حریق یکی دیگر از حوزه های مهم ایمنی می باشد که مانع استفاده گسترده از تجهیزات حساس الکتریکی و الکترونیکی پر مصرف می شود. در مقابل دیتا سنترها اغلب از سیستم های اطفاء حریق شیمیایی سازگار با زیست محیطی استفاده می کنند که به شکل چشمگیری خطرات آتش سوزی را کاهش می دهند. از آنجایی که دیتاسنتر یک دارایی مهم برای سازمان ها محسوب می شود، نیاز به مقیاس های امنیتی گسترده همچون کلیدهای ورودی و بازرسی ویدیویی می باشد تا تخلفات احتمالی بازدید کنندگان، پیمانکاران و کارمندان را شناسایی کرده و از آنها جلوگیری کند.
خدمات قابل ارائه در این حوزه و در بخشهای مختلف تشکیل دهنده زیرساخت فیزیکی، به شرح زیر می باشند:
- تهیه لیست اقلام مورد نیاز اتاق سرور و دیتاسنتر
- طراحی تفصیلی شبکه برق دیتاسنتر
- مشاوره در زمینه انتخاب تجهیزات مورد نیاز
- طراحی مفهومی و برآورد قیمت اولیه
- تهیه مستندات و نقشههای مورد نیاز
- مشاوره در زمینه بررسی وضعیت موجود شبکه با هدف افزایش سطح استاندارد
- اصلاح معماری قدیمی مراکز داده و دیتاسنتر به معماری نوینر
- مشاوره جهت بهینهسازی دیتاسنتر و اتاق سرور جهت افزایش بهرهوری انرژی
- شبیهسازی بخشهای مختلف (از جمله سیستم سرمایش و سیستم برق)
- ارائه نقشههای اجرایی مورد نیاز
- طراحی و اجرای شبکه مانیتورینگ، کنترل و فرمان مراکز داده و دیتاسنتر
- اجرای کامل زیرساخت دیتاسنتر و اتاق سرور
- طراحی ، اجرا و نظارت بر عملیات زیرساخت
- نظارت بر تست و تحویل سیستم های زیرساختی
- پشتیبانی از سیستمهای زیرساختی دیتاسنتر
- مدیریت مرکز عملیات شبکه NOC و دیتاسنتر
- ایمن سازی مراکز داده و دیتاسنتر در تمامیلایهها
- برآورد قیمت تجهیزات و بودجه مورد نیاز پروژه
مواردی که در یک دیتاسنتر برای امنیت تجهیزات تعبیه میگردد:
- مهندسی چیدمان رک و تجهیزات
- سیستم مانیتورینگ و کنترل EMS
- سیستم کنترل و اطفاء حریق
- سنسور نشت آب
- کنترل تردد و دسترسی به تجهیزات
- کنترل ولتاژ و جریان برق ورودی
- سیستم برق اضطراری
- استفاده از UPS
- سیستم کنترل و تخلیهی گرد و غبار( مهم ترین عامل خرابی مادربورد)
- کنترل رطوبت استاندارد هوا
- تنظیم دمای استداندارد محیط (۲۰-۲۴ درجه سانتیگراد)
- دوربین مدار بسته
- ژنراتورهای قوی
- سیستم اخطار و هشدار( که معمولا توسط EMS انجام میگیرد)
تأثيرات طراحي و اجراي مركزداده در سازمان ها
- کاهش دوباره کاری و هزینه
- پایداری و ثبات در تولید و نگهداری دیتا و اطلاعات
- امکان تهیه نسخه پشتیبان جهت حراست از دیتا و اطلاعات
- تسریع و شفافیت در دسترسی دیتا و اطلاعات
- انسجام و یکپارچگی در تولید، نگهداری و ارائه داده ها و اطلاعات
- امکان اتصال مركز داده های محلی و هم طراز جهت همزمانی اطلاعات و رونوشت
- افزایش امنیت داده و اطلاعات
- حرکت به سمت مدیریت دانش (ایجاد زیرساخت فیزیکی)
- وجود سيستم پشتيباني قدرتمند
- مديريت متمركز و تكيه برمحورهاي تمركز اطلاعات وبهره گيري ازفن آوري پيشرفته
- ارتباطات نزديكتر، كنترل دقيق تر و گردآوري داده هاي مطمئن تر و پردازش سريعتر داده ها وتبديل آن ها به اطلاعات مديران
- اطمينان ازمحرمانه بودن اطلاعات
- بهبود كيفيت خدمات
- هدفمند كردن تمامي تلاش ها براي رسيدن به حداكثر ايمني و بالاترين دسترس پذيري، باكمترين هزينه و بالاترين سرعت، جهت داشتن سازماني بابرنامه و ايده آل
- ممانعت از ضررها وخسارات سنگين به علت وقفه در كار سيستم هاي IT به هردليلي
- ارزيابي و مديريت مخاطرات و انتخاب كنترل هاي مناسب امنيتي
طبقه بندی کلاس دیتا سنتر بر اساس تییر – TIER
یکی از مهمترین و اساسیترین سئوالات کلاس یا تییر Tier در دیتا سنتر می باشد. تفاوت تییر با کلاس در دیتا سنتر بر اساس اهمیت مشخص میشود و Tier یک دیتا سنتر نشان دهنده این است که تا چند حد این دیتا سنتر در شرایط مختلف میتواند پایدار باشد در حال حاضر 4 کلاس یا تییر برای دیتا سنتر تعریف شده و وجه تمایز اصلی آنها افزونگی یا Redundancy است که هر چه این مورد بیشتر باشد هزینه بالاتری را نیز طلب میکند.
TIER 1
• Uptime: برابر %99.749
• بیکاری مجاز : در استانداردهای موجود در این کلاس حداکثر میتواند تا 28 ساعت در سال غیرفعال باشد.
• تهویه : یک سری بدون نیاز به پشتیبان
• تشخیص و سرکوب آتش : ملزم نیست.
• :Backbone Pathway پیش بینی نشده.
• برق اصلی شرکت برق منطقه ای است و برق اصلی پشتیبان دیگری از نیروگاه دیگر در صورت قطعی برق اصلی پیش بینی نشده است. در T1 دیتا سنتر پیش بینی تأمین برق اظطراری و یا سوخت ژنراتور در محل را تا 12 ساعت انجام میدهد.
• برق اظطراری UPS و ژنراتور: در این کلاس هیچگونه افزونگی یا Redundancy پیش بینی نشده است.
• تنها مزیتی که مجر به انتخاب این کلاس از دیتا سنتر میشود هزینه و میزان بازده اقتصادی دیتا سنتر است.
TIER 2
• Uptime: برابر %99.749
• مرکز داده ای که 24 ساعت فعال است.
• بیکاری مجاز: در این کلاس بیکاری مجاز 22 ساعت در سال است.
• تهویه: یک سری بدون نیاز به پشتیبان.
• Backbone Pathway: پیش بینی نشده است.
• تشخیص و سرکوب آتش: ملزم نشده است.
• برق اصلی شرکت برق محلی است و در صورت قطعی برق اصلی پشتیبان پیش بینی نشده است.
• برق اضطراری UPS و ژنراتور: افزونگی ژنراتور دوم و UPS دوم.
تفاوت T1 و T2 در استفاده از UPS جایگزین و پشتیبان UPS اول و همچنین استفاده از دو ژنراتور یکی اصلی به عنوان پشتیبان برق نیروگاهی و دومی جایگزین مواقع خرابی ژنراتور اول است.
TIER 3
• Uptime: برابر %99.982
• بیکاری مجاز: در این مرکز فعالیت 7*24 و 50 هفته در سال یا بیشتر است و در طول فعالیت امکان ایجاد تغییرات یا تعمیرات وجود ندارد. در این نوع از مرکز داده حداکثر مجاز بیکاری96 دقیقه در سال است.
• تجهیزات تهویه: دو سری
• برق اضطراری: UPS و ژنراتور
• سیستم تشخیص و سرکوب آتش: ضروری
• Pathway و خط پر سرعت اینترنت: ضروری
• برق اصلی: این سطح باید دارای دو منبع برق اصلی باشد و ژنراتورها باید با N متقاضی دریافت برق در مرکز داده بدون محدودیت در مدت برق رسانی فعال باشند.
• در این سطح مرکز داده قطع برق منطقه ای نیروگاه محلی یک خرابی محسوب نمیشود و یک وضعیت مورد انتظار در نظر گرفته میشود. تجهیزات ژنراتور و برق محلی باید تستهای “بای پس” و نگهداری همزمان را پاس کنند.
• افزونگی: برق اصلی دوم از نیروگاه دوم، ژنراتور دوم و UPS دوم در خط برق اصلی در این سطح خط برق دوم دارای ژنراتور و UPS نیست.
TIER 4
• Uptime: برابر %99.995
• بیکاری مجاز: در این سطح از دیتاسنتر بیکاری مجاز 24 دقیقه در سال پیش بینی شده است. مرکز داده ای که از هر نظر Redundancy ضروری است و تقریبا اکثر تجهیزات زیربنایی مثل تأمین برق اصلی و اظطراری، سیستمهای تهویه و … از هر کدام دو مورد مجزا مورد استفاده قرار میگیرد.
• تجهیزات تهویه: 2 سری
• برق اظطراری: UPS و ژنراتور
• سیستم تشخیص و سرکوب آتش: ضروری
• Pathway و خط پر سرعت اینترنت: ضروری
• برق اصلی: این سطح دیتاسنتر باید دارا دو منبع برق اصلی از دو نیروگاه جداگانه باشد و ژنراتور آن باید به N متقاضی دریافت برق در مرکز داده بدون محدودیت در مدت برق رسانی فعال باشد. در این سطح مرکز داده قطع برق منطقه ای نیروگاه محلی یک خرابی محسوب نمیشود و یک وضعیت مورد انتظار در نظر گرفته میشود. تجهیزات ژنراتور و برق محلی باید تستهای “بای پس” و نگهداری همزمان را پاس کنند.
تفاوت عمده قسمت تأمین برق این سطح با سطح Tire3 در وجود دو عدد ژنراتور پشتیبان در خط دوم میباشد که در این خط توزیع UPS2 هم افزوده شده است.
نظر به موارد فوق، کلیات خدمات قابل ارائه مجموعه نیک آفرین در این حوزه را می توان به شکل ذیل ارائه نمود:
– مشاوره، طراحی و نصب کف کاذب، سقف کاذب، سینی و لدر
– ارائه دستورالعمل های اجرایی، تست و تحویل،
– بهره برداری و پشتیبانی
– مشاوره، طراحی و نصب سیستم اعلام و اطفاء حریق
– ارائه نقشه های اجرایی مورد نیاز
– مشاوره، طراحی و نصب سیستم سرمایش و تهویه مطبوع
– آماده سازی پیوست های فنی برای قراردادها
– مشاوره، طراحی و نصب درب ایمنی، سیستم “کنترل دسترسی ورود و خروج” و دوربین مدار بسته
– آماده سازی مستندات و نقشه های مورد نیاز برای برگزاری مناقصه
– مشاوره، طراحی و نصب سیستم مانیتورینگ
– برآورد قیمت تجهیزات و بودجه مورد نیاز پروژه
– مشاوره، طراحی و نصب سیستم روشنایی، برق و UPS تهیه و ارائه لیست اقلام مورد نیاز
– مشاوره و طراحی در زمینه سطح استاندارد افزونگی مورد نیاز مراکز داده
– راهبری و پشتیبانی از سیستم های زیرساختی مراکز داده
– مشاوره و طراحی در زمینه انتخاب تجهیزات مورد نیاز
– شبیه سازی بخش های مختلف جهت سایزینگ، انتخاب و بهینه سازی تجهیزات
– مشاوره و طراحی مفهومی و برآورد قیمت اولیه برای برگزاری مناقصه
– نظارت بر تست و تحویل سیستم های زیرساختی
– طراحی جهت بهینه سازی اتاق های سرور و مراکز داده جهت رسیدن به سطوح بالاتر و یا افزایش بهره وری انرژی
– نظارت بر طراحی و اجرای زیرساخت
– اجرای کامل زیرساخت مراکز داده
– همکاری در برگزاری مناقصات و ارزیابی فنی مناقصه گران