Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

اینترنت اشیا (IoT)

اینترنت اشیا (IoT) مفهومی‌جدید در دنیای فناوری اطلاعات و ارتباطات است که قابلیت ارسال و دریافت داده از طریق شبکه‌های ارتباطی را فراهم می‌کند. به بیان ساده اینترنت اشیا به ارتباط اشیای مختلف از طریق اینترنت و برقراری ارتباط آنها با یکدیگر اشاره دارد. فناوری اینترنت اشیا نقش بسزایی در توسعه و ارتقا شبکه‌های هوشمند دارد. مفهوم اینترنت اشیا در خصوص تعامل و همکاری اشیا با یکدیگر در محیط‌های مختلف به منظور دستیابی به هدفی مشترک است که به واسطه آن جهان فیزیکی به یک سیستم اطلاعاتی بزرگ مبدل می‌شود.

بر این اساس اشیا به گونه ای هوشمندانه بر اساس شناسه منحصر به فرد و پروتکل اینترنتی مشخص قابل تشخیص و شناسایی بوده و قادر به ارسال و دریافت داده ، کنترل فرآیندها، مدیریت سخت افزاری و نرم افزاری و موارد مشابه متعدد بر بستر عمومی اطلاعات می‌باشند. در این حالت آنها به اطلاعات جمع آوری شده توسط دیگر اشیا در مجموعه نیز دسترسی دارند که توسط ابزارهای مختلف هوشمند از قبیل گوشی‌های تلفن همراه، رایانه‌ها، سنسورها، نمایشگرها، پردازشگرها قابل مشاهده، مانیتورینگ، ارزیابی، اقدام و در نهایت جمع بندی اطلاعاتی و عملیاتی خواهند بود.

 

به عبارت ساده تر طراحی دستگاه‌های مختلف با قابلیت ارتباط موثر با بسترهای انتقالی به منظور ردیابی و کنترل از طریق اینترنت و برنامه‌های کاربردی مختص ابزارهای هوشمند بیانگر مفهوم اینترنت اشیا است. ارتباطات ماشین به ماشین(M2M)، شبکه‌های خودکار، داده‌کاوی و تصمیم‌گیری، امنیت و حفاظت از حریم خصوصی، رایانش ابری و فناوری‌های مربوط به سنجش و تحریک پیشرفته از مهمترین فناوری‌های مطرح در اینترنت اشیا هستند.

در دنیای واقعی راهکارهای اینترنت اشیا (IoT) در بخش‌های زیادی قابل بکارگیری است از جمله، کشاورزی هوشمند برای افزایش‌ بهره‌وری، کاهش مصرف آب و افزایش کیفیت محصولات است.

 

خانه هوشمند: که می‌تواند امکاناتی نظیر روشنایی هوشمند، مدیریت هوشمند سرمایش و گرمایش ساختمان، مدیریت مصرف انرژی و… را در اختیار کاربر قرار دهد.

خودروهای هوشمند: خودروهای هوشمند می‌توانند از طریق سنسورهای تعبیه شده، به شناسایی محیط اطراف و موقعیت‌یابی پرداخته و در نتیجه به ایمنی و امنیت سرنشینان کمک می‌کنند. همچنین این ماشین‌ها اطلاعات مربوط به شرایط جاده‌ای، ترافیکی و سایر موانع را در اختیار راننده قرار می‌دهند. اپلیکیشن‌های ارتباطی می‌توانند در صورت سانحه، با مراکز اورژانس طور خودکار تماس بگیرند و همچنین تعمیرات و نگهداری وسایل نقلیه که راهی پیشگیرانه برای تأمین امنیت خودرو است، به خوبی از خرابی‌های ناگهانی و هزینه‌های غیر منتظره جلوگیری کند.

اینترنت اشیا در محافظت از محیط زیست: افزایش بهره‌وری تولید از طریق اینترنت اشیا به کاهش مصرف انرژی کمک می‌کند. همچنینIoT روش‌های خلاقانه‌ای برای کنترل جنبه‌های مختلف حفاظت از محیط، تغییرات آب و هوایی و جلوگیری از شکار غیرمجاز و جنگل‌زدایی دارد.

سیستم بازیافت هوشمند : جمع آوری زباله ها، تفکیک و از همه مهم‌تر بازیافت آن‌ها توسط اینترنت اشیاء در سطح شهرها ۷۰ الی ۸۰ درصد کاهش خواهد یافت. هم چنین آلودگی‌های محیطی حاصل از زباله‌ها هم بسیار کاهش می‌یابد.

موارد امنیتی و اورژانسی : کنترل دسترسی محیطی یعنی کنترل دسترسی به مناطق محدود شده و شناسایی افراد در مناطق غیرمجاز، تشخیص سطوح گاز و نشت در محیط‌های صنعتی، محیط کارخانه‌های شیمیایی و معادن داخلی، اندازه‌گیری میزان تشعشعات در محیط‌های نیروگاه هسته‌ای و…

کنترل صنعتی : اپلیکیشن‌های M2M (ارتباط ماشین با ماشین) به منظور عیب‌یابی خودکار ماشین، کنترل دما در صنایع و یخچال‌های پزشکی با کالاهای حساس، نظارت بر میزان اوزون هنگام فرآیند خشک کردن گوشت در کارخانه‌های موادغذایی و…

اینترنت اشیا در سلامت : مراقبت‌های پزشکی با تمرکز بر افراد مسن و ناتوان، نظارت بر شرایط بیمار داخل بیمارستان و افراد سالمند در خانه، کنترل سلامت با تمرکز بر پارامترهای مهم برای ورزشکاران نظیر اندازه‌گیری وزن، خواب، تمرین، فشارخون و… ، کنترل شرایط درون یخچال‌های حاوی واکسن‌ها، داروها و عناصر ارگانیک و…

شهرهای هوشمند : شهر هوشمند شبکه‌ای است یکپارچه از دستگاه‌ها و سنسورها. برای تبدیل یک شهر، به شهری هوشمند کنترل از راه دور، خدمات شهری موثرتر، خدمات شهری با هزینه‌های کمتر، بهبود سیستم حمل‌ و نقل شهری، کاهش ترافیک، افزایش امنیت، افزایش رضایت شهروندان ، بهینه سازی حمل و نقل، کنترل هوشمند روشنایی شهری و مدیریت کلان انرژی در سطح شهر را شامل می گردد.
در حوزه خدماتی سخت افزاری و نرم افزاری قابل ارائه از طرف مجموعه نیک آفرین، طیف گسترده ای از راهکارهای مبتنی بر IOT در بخشهای شهری، صنعتی، مسکونی و نظایر آن تامین می گردند.