سیستم های نظارت تصویری
سیستم های نظارت تصویری از یک یا چند دوربین ویدئویی در شبکه تشکیل شده که ویدئو و اطلاعات صوتی را به مکانی خاص ارسال می کنند. این تصاویر به صورت زنده نظارت و یا به مکانی مرکزی برای ضبط و ذخیره سازی، منتقل می شوند. تجهیزات اساسی مورد نیاز برای سیستم پایش تصویری شامل دوربین هایی برای تصویر برداری و نوعی دستگاه ضبط یا نظارت می باشد.

برخی مزایای سیستم نظارت و پایش تصویری :
- جلوگیری از سرقت و فعالیت های غیرقانونی: هدف اولیه نصب دوربین های نظارتی این است که به عنوان بازدارنده برای دزدان، مجرمان، فعالیت های غیرقانونی و جنایی عمل کند. دوربین های امنیتی در آپارتمان ها، مدارس، دانشگاه ها، دفاتر، فروشگاه ها، مراکز امنیتی، اماکن عمومی و… کاربرد دارند. این دوربین ها فعالیت های مشکوک را نظارت می کند؛
- نظارت بر مراکز داده و آی تی : امنیت مانیتورینگ در مراکز داده و فناوری اطلاعات در عصر رایانه بسیار مهم است. هر شرکت تجاری، بنگاه بزرگ و اداره دولتی و حتی کسب و کارهای کوچک و متوسط برای نظارت بر حرکت پرسنل مجاز، و سایر کارکنان فناوری اطلاعات و جلوگیری از خرابکاری یا سرقت دستگاه های ذخیره سازی مهم، داده ها و سایر فایل های دیجیتال، سیستم های دوربین مدار بسته با تکنولوژی پیشرفته و جامع در این مراکز نصب می شوند.
- مدیریت ترافیک شهری و جاده های بین شهری:امروزه برای ثبت تخلفات جاده ای و کنترل بر روان بودن ترافیک شهری و بین شهری و موارد امنیتی، ثبت پلاک اتومبیل ها و… استفاده از سیستم های نظارت و پایش تصویری ضروری است.
- مدیریت متمرکز در نقاط هدف: برای مدیریت بهتر نقاط مختلف سازمان ها، ادارات و … تصاویر را در نقاط معین متمرکز می نمایند.
اهداف سامانه های نظارت تصویری:
- نظارت Surveillance
این فرایند در راستای نظارت بر عملکرد تجهیزات، ترددهای میدانی، و یا محدوده مورد نظر که دوربین در آنجا نصب شده است.
معمولا فرایند نظارت بعهده دوربینهای گردان و یا دوربینهای ثابت با لنز واید میباشد
- امنیت Security
در نقاطی که نیاز به حراست دارند فرایند امنیت رخ میدهد.
این فرایند معمولا برای کنترل حفاظت پیرامونی، درب های عبوری اصلی، کنترل ابزار دقیق، حراست و حفاظت از تجهیزات خاص صنایع و …
معمولا فرایند نظارت بعهده دوربین های ثابت با لنز تله یا دوربین با فاصله مناسب میباشد. در برخی از موارد از دوربینهای حرارتی نیز استفاده میگردد.
- شناسایی Identification
فرایند شناسایی معمولا در گیتهای ورود و خروج و اماکنی که دارای امنیت بالایی است رخ میدهد.
معمولا فرایند نظارت بعهده دوربینهای ثابت با لنز تله می باشد.
ویژگیهای سامانه های نظارت تصویری هوشمند
در سامانه های نظارت تصویری قدیمی وظیفه پایش و انالیز تصاویر به عهده اپراتور سامانه بود ولی در سامانه های نوین نظارت تصویری به کمک هوش مصنوعی و پردازش تصاویر این انالیزها در سطح دوربین و سرور انجام میگردد و نتیجه انالیزها برای اپراتور سامانه نمایش داده میشود
از جمله انالیزهایی که بصورت هوشمند انجام میگردد میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- عبور از خط
- پرسه زنی در محدوده خاص
- برداشتن یک شی از محدوده خاص
- گذاشتن یک شی در محدوده خاص
- تغییر میزان صدای محیط
- تشخیص شعله
- تشخیص دود
- تشخیص چهره
- شناسایی چهره
- تشخیص اسلحه
- تشخیص رفتارهای انسانی ( زد و خورد، تخریب اموال، افتادن افراد، …)
- تخریب دوربین